Yeniler

Ölmeden Önce Yapabileceğiniz 10 Ekstrem Sporlar

    Ölmeden Önce Yapabileceğiniz 10 Ekstrem Sporlar


 ölmeden önce yapılacaklar listesi (upligers) ekstreme sporlarını   sizinle Türkiye ‘de nasıl yapacağınızı makalemde paylaşmak istiyorum. Bir göz atın ve neyi yapıp neyi yapamayacağınızı cesaretinizi,adranalinizi,heyecanınızı hangi sporda denemek istediğinizi görün istedim
Listemdeki 10 ekstreme sporların Türkiye’de nerelerde yapıldığını ne yapmanız gerektirdiği paylaşacağım


  • MOTOKROS


Motokros özel arazi tipi motorlar ile engelli pistleri çamur arazi dik yokuşlar rampalarda yapılır.
Sporun çıkış yeri ABD dir. Türkiye’de birçok yerde motokros yarışları düzenlenmektedir. Sizin bu yarışmalara katılmanıza gerek yok bir dağ motoru alarak istediğiniz bir arazide Seyehat edebilir istediniz yerleri gezebilirsiniz iki teker özgürlüktür.Türkiye,de her yer de motorunuz olduğu sürece bu Ekstre sporu yapabilirsiniz.

  • YAMAÇ PARAŞÜTÜ 


Yamaç paraşütü ilk olarak 1980 yılında yapılmaya başlanmıştır.Bir yamacın önünde paraşütünüzü arkanıza alarak koşarak kalkmaya olanak sağlar.Bu ekstreme sporu başlarda profesyonel hocalar tarafından yapmanızı tavsiye ediyorum.

TÜRKİYE'DE YAMAÇ PARAŞÜTÜ

MUĞLA: Yamaç paraşütü Türkiye'de Muğla'nın Fethiye ilçesinde yapabilirsiniz.Türkiye'de ilk yamaç                    paraşütü yapılan yerlerden olan Fethiye baba-ağ  yerli yabancı turistlerin uğrak noktasıdır

DENİZLİ:Dinizli'nin Pamukkale ilçesinde yapılmaktadır merkeze 20 km mesafede bulunan Çökelen                    dağında yamaç paraşütü yapılmaktadır.

ANKARA:Ankara'nın gölbaşı ilçesinde merkeze 25 km uzaklıkta yamaç paraşütü yapılmaktadır

BOLU:Bolu'nun Abant ilçesinde doğa ile iç içe havadan izleme imkanı  sağlayan yamaç paraşütü                     sporu merkeze 35 km mesafede bulunmaktadır.


KAYSERİ:Kayseri'nin il sınırında bulunan ali dağında merkeze 15 km mesafede yamaç paraşütü                           yapabilirsiniz.

ESKİŞEHİR:Eskişehir'in İnönü ilçesinde Türk Hava Kurumunun tesislerinde yamaç paraşütü                                   eğitimi  alabilir ve yapabilirsiniz


  • BUNGEE JUMPİNG

                 


Bungee jumping bireysel olarak yüksek bir yerden aşağı atladıkları ve esnek bir halat ile tekrar yukarıçekildikleri extreme sporlardandır.adranalin ve heyecan dolu bir atlayış için yapmanız gerekenler bu sporun yapıldığı yere gidip cesaretinizi toplamanız ve kendinizi boşluğa bırakmanız yeterli olacaktır bundan sonrası esnet halatın gerilmesi tekrar tekrar alçalıp yükselmemizin heyecanını yaşayın.


TÜRKİYE'DE BUNGEE JUMPİNG


İSTANBUL:İstanbul Zeytinburnu kazlı çeşmede bir bungee jumping kulesi mevcuttur,

İZMİR: İzmir'in çeşme ilçesinde ayayorgi koyunda deniz kum güneş manzarasına karşı                                       yapabilme imkanınız bulunmakta


MUĞLA: Muğla'nın Fethiye ilcesine ölü denizin kıyı şeridinde kendinizi maviliğin içine                                       bırakabilirsiniz


ANTALYA: Antalya'daki Lara plajında denize girmekten sıkılanlar farklı şeyler arayanlar için güzel                       bir fırsat kendinizi boşluğa bırakmanız yeterli tabikide halata bağlı iken:)



  • ZORBİNG



Zorbing bir tepeden şişme büyük plastik bir topun içine girerek tepeden yuvarlanarak inmektir.Sadece 40-45 km hızlara ulaşabilirsiniz düz bir alana indiğinizde yavaşlar ve durursunuz kafa dönmesi ve kusmaya o an başlayabilirsiniz.:)karada yapabildiniz gibi suyun içindede yapabilme özelliği var sağlam bir mideye sayıp olmayanlarda tavsiyem su size göre olabilir.1990 yılında Yeni Zelanda'da ortaya cıkmış olan bu Ekstreme spor oldukça eğlencelidir.
Maalesef Türkiye'mde herhangi bir Zorbing parkuru bulunmamaktadır:(


  • PEYNİR YUVARLAMA



Peynir yuvarlamanın neresi heyecanlı diyorsanız bunun 70 derecelik eğimli bir zirveden yapıldığını ve yüzlerce kişinin peynirin peşinden koştuğunu hayal edin derim.bu spor İngiltere Gloucester'da 15. yy dan beridir yapılmaktadır çok tehlikeli bir spor olduğunu söylemem gerekir yarışmaya katılan 100 kişiden 100' ü yaralanıyor.

TÜRKİYE'DE PEYNİR YUVARLAMA

Türkiye'de tek örneği karsta yapılmaktadır.Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış oyunları festivalinde 15 kiloluk 3 adat peyniri zirveden bırakılarak 100 'lerce kişinin peşinden koşması ile festival başlıyor.


  • RAFTİNG




Akıntının coşkusu inanılmaz olduğu kayalık nehirlerde takımca yapılan bir ekstreme spordur.
Rafting raft adı verilen botlar ile yapılır.sporun amacı botu devirmeden devam etmektir.
6-8 kişilik takımlar halinde mücadele başlar amatör bir kişinin bile yapabileceği bir türden ekstreme spordur.

TÜRKİYE'DE RAFTİNG

ÇORUH NEHRİ:Rafting'in Türkiye'deki en iyi yapıldığı yerdir.170 km parkura sahip Çoruh nehri                                     Kaçkar dağlarından başlar.

FIRTINA VADİSİ: Rize'nin en hırçın nehri olan fırtına nehrinde yapılır parkur 20 km uzunluğa                                          sahiptir

DALAMAN ÇAYI:Rafting tutkunlarının gözde mekanlarından olan dalaman çayı Marmaris ve                                           Bodruma yakın olmasından büyük rağbet görür.

MELEN NEHRİ:Bolu sınırında olan melen nehri ulaşımı kolay olması bakımından raftingcilerin                                    gözdesi bahar aylarında debisi en yüksek halini alır.15 km parkura sahiptir

İKİZDERE NEHRİ: Rize'de bulunan ikizderenehri 25 km'lik parkura sahiptir


MUNZUR ÇAYI: Munzur çayındaki raftin parkuru 20 km'dir


  • STREET LUGİNG




Kaliforniya'da 1970 li yıllarında  asfalt yollarda yokuştan aşağı kaykaydan daha büyük geniş bir araç ile yapılır.Karadeniz'deki Formu laz gibi olabilir.:)
maalesef Türkiye'mde yapılmıyor fakat yazıda yazdığım gibi Karadeniz'deki Formulaz benzerlik gösteriyor:)

  • BOULDERİNG



Bouldering Türkçesi yatay kaya  tırmanışıdır.Bu tırmanışta herhangi bir halat veya kemer kullanılmamaktadır.büyük bir güç ve efor sarf ettirmektedir.Ayaklarınızı yerden kesecek ve güvenlik teçhizatlarınız olamadan yapacağınız bir ekstreme spor dalıdır.

Türkiye'de kayalık doğa ile bir arada yapabilirsiniz siz yinede güvenliğinizi tam bir şekilde alın
isterseniz kadıköyde kapalı spor salonlarında bouldering yapabilirsiniz.



  • KAYAKİNG




Kayking bireysel kol gücünüzün sınırlarınız zorlayan tek veya iki kişilik kanolarda yapılan ekstreme spordur.
Türkiye'de pek yaygın olmayan bu spor kendi kanonuzun olması halinde ister sakin ister hırçın sularda yapılabilir

           *     SIKILMADAN OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM:)   *






2 yorum:

  1. Çok faydalı bilgiler bulunmaktadır HAZIRLIYANIN ELLERİNE SAGLIK

    YanıtlaSil
  2. Herkesin okumasını gerekir faydalı bilgiler bulunmakta

    YanıtlaSil

Yorum Kuralları
1. Lütfen argo kelimeler kullanmayın
2. Her yorumunuza geri dönüş yapılacaktır.
3. Misafir yazar olarak bize katılabilirsiniz.