Yeniler

TÜRKİYE'DE GEZMENİZ GEREKEN 30 YER

1.ANIKKABİR-ANKARA

Ankara ilimizin Merkezi ilçesi olan Çankaya’da bulunur. Burada Türkiye cumhuriyetin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara Anıttepe’de bulunan anıt mezarıdır. Buraya yıl içerinde yerli ve yabancı birçok turist ziyaret etmektedir. Yolunuz Ankara’ya düştüğünde gideceğiniz ilk yer burası olmalıdır.


2.BELGRAD ORMANLARI-İSTANBUL

Bu ihtişamlı ormanda çeşitli kuş türleri ve çeşitli ağaçlar bulunmaktadır. Bol oksijenli Belgrad Ormanı havasında yürüyüş ya da spor yapabilirsiniz. Belgrad Ormanında sevdikleriniz ile piknik yapacağınız mesire alanları da bulunmaktadır.

3.ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ-BURSA

Modern görünüme ve her türlü imkana sahip Uludağ Kayak Merkezinde uzun süreli ve günübirlik tatil yapabilir. Kış aylarında karın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.Uludağ’da çok sayıda gelişmiş otel, tatil köyleri, dinlenme tesisleri, alışveriş merkezleri ve eğlence mekanları bulunmaktadır.

4.GELİBOLU MİLLİ PARKI-ÇANAKKALE

1973 yılında kurulan milli park içinde 60 bin Türk askerinin mezarı yer almaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

5.SİDE ANTİK KENT-ANTALYA

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Side Antik Kenti m.ö 7 yy’da inşa edildiği söylenmektedir.Burada mermerde yürüyüp ayaklarını aynı zamanda kuma değmesi farklı bir lezzet katmaktadır.

6.LAVANTA VADİSİ-ISPARTA

Lavanta Vadisi ülkemizin en önemli lavanta üretimi yapılan yerlerdendir. Sessiz, sakin, huzurlu bir ortamda lavantalar güzel kokusunu içiniz çekebilirsiniz. Ayrıca Lavanta Vadisinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

7.TAŞ KÖPRÜ-ADANA

Seyhan Nehri üzerinde yer alan Taş Köprü Adana ilinin Seyhan ilçesini ve Yüreğir ilçesini birbirine bağlar.Köprü; 310 metre uzunluğa, 11 metre genişliğe ve 21 göze sahiptir.En son 2007 yılında restore edilen Taş Köprü araç trafiğine kapatılmış ve sadece yayalar tarafından kullanılmaktadır.

8.KAPADOKYA BALON GEZİSİ-KAPADOKYA

Kapadokya Bölgesi, Nevşehir ilimizde bulunan en harika yerlerinden biridir. Bu bölge çok harika bir bölgedir. Her köşesini görüp fotoğrafını çekip ölümsüzleştirebilirsiniz. Bu bölgeyi Balon turu yaparak gezebilirsiniz. Balon turunda eşsiz güzellikte bulunan vadi ve peribacaları izleyebilirsiniz. Balon turu rehber eşliğinde yaklaşık 45 dakika veya bir saat geçmektedir. Bu harika tura mutlaka katılın.

9.IHLARA VADİSİ-AKSARAY

Aksaray İlimizin Güzelyurt ilçesinde bulunur. İl merkezine yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Hasandağı Volkanından püskürtülen lavların dış kuvvetlerin etkisi ile burada muhteşem bir kanyon oluşmuştur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu eşsiz güzelliği görmelisiniz. Burada birçok kilise ve manastır’da bulunur.

10.BOZTEPE-TRABZON

Boztepe Karadeniz’in uçsuz bucaksız muhteşem manzarasını seyredildiği bir yerdir. Buraya gelen turistlerin mutlaka uğradığı bir yerdir. Trabzon’un muhteşem manzarasını seyredip bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

11.VALLA KANYONU-KASTAMONU

Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı Köyü sınırlarında yer almaktadır. İlçe merkezine 26 km uzaklıktadır.Valla Mahallesinden sonra yaklaşık 1.5 km orman içinde patika bir yol ile devam edilmektedir. 1994 yılında dört öğrencinin kanyon içinde kaybolması ve 14 gün sonra Cide ilçesine çıkması bu kanyonun vahşi cennet olarak anılmasına ve çok ziyaret almasına sebep olmuştur. Kanyon içinde ekipman ve gerekli teçhizat ile gezilmektedir.

12.ZEUGMA ANTİK KENT-GAZİANTEP

Bu müze Antep ilimizin merkezinde bulunur. Zeugma antik kentinde yapılan kazılardan elde edilen Mozaikleri burada sergilenmektedir. Bu müzede Dünyada en büyük mozaik müzesi sayılıyor. Bu mozaiklerin içinde en önemli yapı da Çingene Kızı Mozağidir. 2011 yıllında hizmete giren müze 13 renk armonisinden oluşmuştur. Müzemiz pazartesi günleri dışında her gün açıktır. Müze kartı ile ücretsiz gezebilirsiniz. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir.

13.SULTANAHMET CAMİİ-İSTANBUL

Fatih'te Sultan Ahmet meydanında bulunmaktadır. I. Ahmet tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın üslubu dikkate alınarak yapılan Sultan Ahmet Camii Ayasofya’nın tam karşısında bulunmaktadır. Ayasofya’nın karşısında bulunmasından dolayı onu görkemine uygun olarak yapılmıştır. Geniş bir avluya yapılan Sultan Ahmet Camisi 6 minareli olarak yapılmıştır.

14.GALATA KULESİ-İSTANBUL

67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi, İstanbul silüetini geçerek eski kentin ve çevrenin muhteşem manzaralarını sunmaktadır. Mesih Kulesi olarak da bilinen ortaçağ taş kulesi, 1348 yılında İstanbul’un yapıldığı en yüksek bina idi. Bir zamanlar yangınları haber vermek için kurulan kule, şimdilerde önemli bir turistik noktadır. Bugün, üst katlarında, çarpıcı manzaralar bulabileceğiniz dokuz katlı binada asansörle ulaşılan bir kafe, restoran ve bir gece kulübü yer alıyor.

15.KIZ KALESİ-MERSİN

Erdemli ilçe merkezine 23 km uzaklıkta yer almaktadır. Erdemli ilçesinin en önemli turizm merkezidir. Kız Kalesi; Korkykos Kalesinin 200 metre açığındaki küçük bir adacık üzerinde yer almaktadır. Kaleye kıyıdan balıkçı motorları ile gidilmektedir. 1448 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından onarılan Kız Kalesi günümüzde çok iyi durumdadır. Kız Kalesi 8 burca sahiptir. Muhteşem bir eser olan kız Kalesi Mersin ilinin en önemli tarihi yapılardandır. Ayrıca Kız kalesinin önündeki mavi bayrak ödülünü almış olan plajda denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

16.SALDA GÖLÜ-BURDUR

Yeşilova ilçe merkezine 4 km uzaklıkta yer almaktadır. Burdur il merkezine ise 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. 44 km büyüklüğe sahip Salda Gölü 180 metre derinliğe sahiptir. Salda Gölü ülkemizin en derin göllerindendir. Tatlı suya sahip gölde sazan balıkları yetişmektedir. Göl üzerinde yer alan 7 tane ada yazın suların çekilmesi ile ortaya çıkıyor ve doğal bir güzellik oluşturuyor. Salda Gölü içinde bulunan magnezyum, soda ve kilden dolayı bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Masmavi renge sahip Salda Gölünün çevresinde çeşitli kampingler ve plajlar bulunmaktadır. Çok sayıda plaj ve konaklama tesisi bulunan bu alanda Orman Plajı ve Halk Plajı en çok dikkat çeken plajlarıdır.

17.BODRUM KALESİ-MUĞLA

Bodrum’un önemli sembollerinden olan Bodrum Kalesi ilçe merkezinde yer almaktadır. Bodrum Kalesi Saint Jean Şövalyeleri tarafından 15. yüzyılda iki liman arasında bulunan bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Kare planlı olarak yapılan Bodrum Kalesinin içinde çeşitli ülkelerin adını alan kuleler bulunmaktadır. Bu kuleler; Fransız Kulesi, İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesidir. 7 kapısı bulunan Bodrum Kalesinin her kapısında farklı hayvan figürlerinden oluşan armalar bulunmaktadır.

18.PAMUKKALE TRAVERTELLERİ-DENİZLİ

Pamukkale ilçesinin en önemli yeridir. Pamukkale’ye gelip de travertenleri görmeden gidilmez.İlçeye masal gibi beyazlığını veren travertenler güzelliği, albenisi ve harikulade atmosferi ile dikkat çekmektedir.Kimyasal reaksiyon sonucu çökme ile meydana gelen kayaların termal suyun hava ile birleşmesi sonucu kalsiyum karbonat birikir. Böylece travertenler beyaz pamuk gibi olan eşsiz bir güzelliğe kavuşur. Pamukkale travertenlerini temizliğe dikkat ederek gezebilirsiniz. Adeta bir cennet köşesinde geziyormuş hissi veren travertenlerde harika manzaralara sahip fotoğraflar çekebilirsiniz. UNESCO Dünya Miras listesinde alan Pamukkale Travertenlerini Denizli gezinizde ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

19.ÖLÜDENİZ-MUĞLA

Fethiye ilçe merkezine 11 km uzaklıkta bulunan Ölüdeniz güneşi, kumu ve tertemiz suyu ile dikkat çekmektedir. Sarp kayalıklar ve yeşillikler ile çevrili olan Ölüdeniz görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir. Muhteşem bir güzelliğe sahip Ölüdeniz çok sayıda gezi alternatifini de içinde barındırmaktadır.Dünyanın en güzel kumsalı seçilen ve mavi bayrak ödülü olan Ölüdeniz Plajında denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Ayrıca Ölüdeniz’in yanında yer alan günübirlik dinlenme tesisi olarak yapılan orman içinde yer alan Ölüdeniz Tabiat Parkına da gidebilirsiniz. Bu tabiat parkında günübirlik tatil yapabilirsiniz. Yemyeşil tabiata sahip bu parkta yamaç paraşütü de yapılmaktadır. Ölüdeniz muhteşem görüntüsü eşliğinde yamaç paraşütü yapmanın keyfine varabilirsiniz.

20.MEVLANA TÜRBESİ-KONYA

Karatay ilçe merkezde Aziziye Mahallesinde yer almaktadır. Sözleri ve yaşamı ile tarihimizin önemli şahsiyetlerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ile tüm dünyanın gönlünü fethetmiş bir kişidir. Gel ne olursan ol yine gel diyen Mevlana tüm dünya tarafından saygı ile anılmaktadır. Bundan dolayı Mevlana türbesi her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmektedir. 1274 yılında Mevlana’nın vefatı üzerine yapılan türbe zamanla eklemeler yapılar bugünkü halini almıştır. Türbe içinde Mevlana ve ailesine ait mezarlar bulunmaktadır. Mevlana müzesi ise türbenin hemen yanında yer almaktadır. Bu müze içinde Selçuklu döneminden eserler el yazması Kuran Kerimler ve dervişlerin hayatını anlatan heykeller ve objeler bulunmaktadır. Büyük bir alanda huzur veren bir yapıya sahip olan Mevlana Türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

21.ERCİYES KAYAK MERKEZİ-KAYSERİ

Kayseri il merkezine yaklaşık 25 km uzaklıktadır. Sönmüş volkan dağın üzerinde bulunan Erciyes Kayak Merkezi görmeye değer bir yerdir. Buraya gelen bir daha gelmek istiyor. Konaklama yerleri de bulunuyor. Mart ayına Kadar hizmet veriyor.

22.SÜMELA MANASTIRI-TRABZON

Maçka ilçesine bağlı Altındere Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Sümela Manastırına ilçeden ve Trabzon’dan kalkan toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz.Sümela Manastırı yüksek bir yerde oldukça geniş bir alanda yer almaktadır. Manastır öğrenci odaları, mutfak, misafirhane, kutsal ayazma ve kütüphane bölümlerinden oluşmaktadır. Sümela Manastırının MS. 375 ve 395 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Kendine özgü bir mimariye sahip olan Sümela Manastırı süslemeleri, freskleri, iç ve dış mimarisi ile görülmeye değer tarihi eserlerimizdendir.

23.AYDER YAYLASI-RİZE

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunur. Bu yayla 1300’lü yıllarında Halalılar tarafında kurulmuştur. Rakımı 1350 metre olan yaylada yaz kış kar bulunur. Bu nedenle yazın çok serin olmaktadır. Ayrıca yaylada kaplıcalar bulunur. Buraya her yıl festivaller yapılmaktadır. Buraya gelip bu harika yaylayı görüp bol bol fotoğraf çekmelisiniz.


24.KARAGÖL-ARTVİN

Borçka ilçe merkezine 25 km uzaklıkta Aralık Köyü yakınlarında yer almaktadır. Heyelan Gölü olan Borçka Karagöl 2002 yılında Bakanlar Kurulu tarafından tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Çam ağaçları başta olmak üzere çeşitli ağaçlar ile çevrili göl yeşilin yansıması ile muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Rengarenk çiçeklerin içinde doğanın tüm ihtişamını sergileyen Karagöl saklı bir cenneti andırıyor. Karagöl’ün çevresi karavan, çadırlı kamp ve piknik için uygundur. Ayrıca Karagöl’e yakın yerlerde konaklama imkanı da bulunmaktadır.

25.AKDAMAR ADASI-VAN

Van’a gidildiğinde uğranması gereken yerlerin başında Akdamar Adası gelir.Van’ın Gevaş ilçesine yakın bulunmaktadır. Akdamar Adasında binlerce yıllık geçmişe sahip Ermenilerden kalma Akdamar Kilisesi bulunmaktadır.

HİKAYESİ
Akdamar Adasının ismini var eden ve halk arasında sürekli anlatılan hikâyeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Eski zamanlarda Akdamar adasında yaşayan bir Ermeni ailesi varmış. Akdamar Kilisesinin Ermeni baş keşişin dünyalar güzeli Tamara adında bir kızı varmış. Adaya yakın bir köyde çobanlık yapan bir genç Tamara’yı görür ve büyüleyici güzelliğine âşık olur. Tamara ile buluşmak için genç çoban uzun mesafeye rağmen sevdiği için her gece yüzerek adaya gelir. Tamara ise fener ile sevdiğine bulunduğu yeri gösterir. Bir müddet böyle gizlice buluşurlar. Tamara’nın babası bunu öğrenince ikisini ayırmaya çalışır. Başarılı olamayınca fırtınalı bir gecede Tamara’yı kiliseye kilitler ve eline fener alıp adanın kıyısına iner sürekli fener ile farklı yerleri göstererek gencin yanlış tarafa yüzmesine sebep olur. Fırtınalı gölde sürekli yanlış tarafa yüzen genç yorgun düşer ve boğulmak üzere iken yanan yürek acısıyla “AH TAMARA” diye bağırır. Bu buruk haykırışı duyan Tamara sevdiğinin öldüğünü görünce sevdiğine kavuşmak ümidi ile kendini gölün serin sularına bırakır. O günden sonra ada Ah Tamara! ismi ile anılmaya başlanır. Zamanla Ah Tamara, Akdamar ismine dönüşür.

26.TORTUM ŞELALESİ-ERZURUM

Bu şelale 48 metre yüksekliği ile dünya üzerindeki en yüksek 3. Şelale konumuna sahiptir. bu özelliği ile yerli yabancılar için uğrak bir yer olmuştur. ilçemizin sınırında bulunan bu şelale oluşumu hakkında kısa bir bilgi verelim. 18. Yüzyılda Balıklı Köyü yakınlarında bulunan dağda heyelan oluşması sonucunda Tortum Çayı’nın önü kapanmış ve bu alanda Tortum Gölü oluşmuştur. Göl ile birlikte oluşan Tortum Şelalesi, 22 metre genişliğe sahip olup tam 48 metre yükseklikten dökülmektedir. 

27.ANİ HARABELERİ-KARS

Kars kentimizde bulunan Ani Harabeleri şehir merkezinden yaklaşık olarak 45 km mesafede bulunmasına rağmen çok rağbet gören tarihi yapıtlarımızdan birisidir. Bu yapı 961-1045 yılları arasında inşa edilmiştir. Bu yıllarda Ermeni hükümdarın merkezi olmuştur. Günümüzde 11. ve 12. yüzyıllara ait İslami eserler bulunmaktadır. Yolunuz düşerse kesinlikle gelip görmelisiniz.

28.BALIKLI GÖL-ŞANLIURFA

Bu göl Urfa ilimizin en önemli ziyaret edilen  yerlerden biridir. Urfa ilimize gelen kişilerin ilk uğradıkları mekândır diyebiliriz. Bu göl inanç konusunda önemli bir yer sahiptir. Hz. İbrahim için Ateşin serin ve selamet olduğu mekândır. Hz. İbrahim Nemrut’a karşı baş kaldırmış Nemrut tarafında Hz. İbrahim için ateş hazırlayıp Urfa Kalesinden ateşin içine atmıştır. Fakat ateş yakmamış. Ateş suya içindeki odunlar da balığa çevrilmiştir.  Bu gölde bulunan balıkların kutsal olduğu kabul edilir. Burada bulunan balıklar yenilmez. Buraya uğrayıp balıklar yem vermelisiniz. Ayrıca balıklı göl çevresinde bulunan yapıları da ziyaret etmelisiniz.

29.AYASOFYA-İSTANBUL

Ayasofya,bir zamanlar yüzyıllar boyu çeşitli dinlere hizmet eden bir ibadethane idi. 537 yılında inşa edildiğinde Konstantinopolis Patrikliği’nin ev sahipliği yaptığı bir Yunan Doğu Ortodoks bazilikası olarak başladı.
1453’te cami haline geldi, 1931 yılına kadar bu şekilde kaldı ve kapatıldı. 1935’te müze olarak yeniden açıldı. Bir zamanlar dünyadaki en büyük katedraldi ve bir zamanlar Bizans mimarisine mükemmel bir örnek olduğu için Sultanahmet Camii de dahil olmak üzere diğer camilere ilham kaynağı oldu.
30.MANYAS KUŞ CENNETİ-BALIKKESİR

Bandırma Körfezine 15 km uzaklıkta bulunan Manyas Gölü ilçenin en güzel tabiat harikasıdır. Tatlı suya sahip Manyas Gölünde çok sayıda canlı yaşamaktadır. Kuşların göç esnasında uğrak yeri olmasından dolayı Kuş Cenneti olarak da anılmaktadır. Buraya gelen kuşların korunması için Manyas Gölünün hemen yanına Kuş Cenneti Milli Parkı yapılmıştır.
Birçok kuş türünün bulunduğu bu yerde nesli tükenmek üzere olan tepeli pelikan, kaşıkçı ve çeltikçi gibi kuş türleri de bulunmaktadır. Bir doğa harikası olan bu yer görülmesi gereken yerlerdendir.


            Ziyaret İçin Teşekkürler...Yorum ve Önerilerinizi bekliyoruz...:)

1 yorum:

Yorum Kuralları
1. Lütfen argo kelimeler kullanmayın
2. Her yorumunuza geri dönüş yapılacaktır.
3. Misafir yazar olarak bize katılabilirsiniz.