Yeniler

Karadeniz'in İncisi Sinop

Karadenizin huzurlu ve mutlu ili olan Sinop'u tanıtacağım.Sinop küçük ve şirin bir ilimizdir.Sinop denildiği zaman akla ilk Sinop tarihi cezaevi gelmektedir.Cezaevi üç tarafı deniz ve surlarla kaplıdır yani bu cezavinde kaçmak imkansızdır.Sinop Cezaevi Türkiye'de bir çok ünlü ismi ağırlamıştır.Bunlardan biri de ünlü edebiyatçımız Sabahattin Ali'dir.Eski cezaevi bir çok dizi ve filme sahiplik yapmıştır.Sinop 'a gelen ziyaretçilerin ilk durağı burasıdır.İçerisinde bulunan hediyelik eşya satıcıları vardır.Bu eşyaları ise cezaevinde kalan insanlara destek amaçlı satılmaktadır.Onlara destek olma amaçlı almanızı tavsiye ederim.




GİRİŞ ÜCRETİ:5 TL
 













ERFELEK ŞELALESİ

Sinop ili sınırları içerisinde cennetten bir parça gizlenmiş olan Erfelek Şelaleleri, Karadeniz'i anlatan bir doğal güzelliktir. 

Turizm açısından son zamanlarda yoğun ilgi görmektedir ve Karadeniz turları sırasında uğrak yerlerinin arasına girmiştir. 

Merdiven şeklinde akan suları kademe kademe içinize işler ve etkisi uzun süre devam eder. Yüzmeye elverişli göllerinde bulunduğu şelalenin etrafına kamp yapabilme imkanınız da bulunmaktadır. Doğayla iç içe kalıp şehrin kalabalığından kurtulup sakin bir yer arıyorsanız Efelek Şelaleleri tam da aradığınız bir bölgedir. Karadeniz turlarına katılıp bu eşsiz doğa harikasını görebilir ve inanılmaz güzel zaman geçirebilirsiniz.Görüntüsü sizi büyüleceğinden eminim.Buraya ulaşım ise Sinop' un merkezine girmeden girişinde bulunan küçük otogardaki minibüsler ile gidebilirsiniz.




SİNOP YARIMADASI
Sinop Yarımadası, vadilerle derin bir şekilde yarılmış. Doğu ve Batı Karadeniz havzasını keskin bir şekilde ayıran yarımada, genç tortullarla kaplanmış. Sinop Yarımadası'nın kuzeybatı ucunda, ülkemizin en kuzey ucu olarak bilinen İnceburun yer alıyor. Kuzeydoğu tarafında ise Sinop Merkez'in yer aldığı bölgeden karaya bağlanan Boztepe Burun bulunuyor.



İnceburun Feneri

İnceburun Feneri, ülkemizin en önemli deniz fenerlerinden biri. Bunun nedeni ise, Türkiye'nin en kuzey ucunda yer alıyor olması. İnceburun'da, sahil kenarında, düzlük bir yerde bulunuyor bu sıra dışı fener. Konum itibariyle, diğer deniz fenerlerinin en şanslısı belki de.

1863 yılında inşa edilmiş olan fenerde, çok uzun yıllardır bir aile yaşıyor. İnceburun Feneri'nin farklı yapıda, 12 metrelik bir kulesi var. Uzaktan bakıldığında dev gibi görünüyor. Öyle değişik mimari bir tarza sahip anlayacağınız.Karadeniz'in karasına meydan okurcasına, bembeyaz vücuduyla duruyor dalgalara karşı. 

Sinop Merkez'e yaklaşık 20 km mesafede yer alan İnceburun Feneri'ne Ayancık Yolu üzerinden ulaşabilmeniz mümkün. 

Eğer yolunuz Sinop'a düşerse, İnceburun Feneri'ni de mutlaka ziyaret etmeniz öneririm.
  



Sinop Akgöl

Karadeniz'in en güzel şehirlerinden biri olan Sinop'un Ayancık ilçesinin güneyinde yer alan Sinop Akgöl, 1200 metre yükseklikte bulunuyor. Sinop Akgöl, çevresindeki sık köknar ormanları içinde akan iki çayın birleşerek meydana getirdiği yapay bir göl aslında.

Ortalama 3 dönümlük bir alanı kaplayan Sinop Akgöl, günübirlik geziler için oldukça uygun bir yer. Civarındaki orman içlerinde piknik yapabileceğiniz Sinop Akgöl'ün yanında, Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait bir tesis de yer alıyor. Ayrıca çevresindeki ormanlarda yaban domuzu, ayı, kurt, çakal ve tavşan gibi yabani hayvanlara da rastlayabilirsiniz.Bu göl mavinin ve yeşilin buluştuğu bir doğal güzelliktir.




Hamsilos Koyu

 Hamsilos Koyu ile Karadeniz'in en cezbedici manzaralarından birini sunuyor. 

Hamsilos Koyu, halk tarafından Türkiye'nin tek fiyordu olarak adlandırılsa da, esasında bilimsel olarak bakıldığında buzul aşındırması sonucu oluşmuştur. Bu sebepten dolayı fiyord demek yanlıştır. Yine de harika bir havası, unutulmaz bir doğal güzelliği vardır Hamsilos Koyu'nun. Özellikle gün batımında mutlaka Hamsilos'ta olmalısınız. Gün battığı sırada bu doğa harikası bambaşka bir manzaraya bürünür. 

Koyun asıl adı Hamsolos olsa da halk tarafından Hamsilos olarak anılır. Sinop'a yaklaşık 11 kilometre uzaklıktadır ve Akliman yolundan ulaşılmaktadır. Sinop'ta bulunduğunuz günler de Hamsilos Koyu'na uğramalısınız. 



Sinop Kalesi

Sinop'ta bulunan ve önemli tarihi yapılardan biri olan Sinop Kalesi, yapılışı hakkında net bilgiye ulaşılamamış olsa da tarihçiler tarafından MÖ 7. yy'a kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Şehrin girişinde ve denizin yanı başında yer alan kale, bugün hala ihtişamını korumaya devam etmektedir. Tarih boyunca sık sık istilaya uğramış, Roma, Bizans ve Selçuklu döneminde onarım görmüştür. Kenti savunma amacıyla yapılan kalenin uzunluğu 2.050 metre, yüksekliği 25 metre iken genişliği de 3 metredir. İki ayrı giriş kapısı da bulunan Sinop Kalesi, 2013 yılında UNESCO tarafından Geçici Miras Listesi'ne alınmıştır.

Ayrıca Sinop Kalesi'nden Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde bahsetmektedir. Seyahatnameye göre kalenin Kumkapı, Tersanekapı, Yenice Kapısı, Tabakhane Kapısı, Lonca Kapısı ve Deniz Kapısı olarak 6 giriş kapısı bulunsa da günümüzde yalnızca Kumkapı ve Lonca Kapısı'na erişilebilmiştir. Kalenin yapımında ise tuğla taş, moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır.Burada çayınızı yudumlarken Sinop'un muhteşem deniz manzarasının keyfini çıkarın.             


Umarım Karadeniz İnci'si olan Sinop yazımı beğenmişsinizdir.

Hiç yorum yok

Yorum Kuralları
1. Lütfen argo kelimeler kullanmayın
2. Her yorumunuza geri dönüş yapılacaktır.
3. Misafir yazar olarak bize katılabilirsiniz.