Yeniler

Nevşehir Harika Yerleri Mekanları Ve Yapıları


    Nevşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir.
Muşkara adlı bir köy iken, şehir halini almaya başlamasından sonra, Osmanlıca "yeni kent" anlamındaki bugünkü adını almıştır.


Nevşehir’de gezilecek o kadar çok yer var ki anlatmakla bitmez 
İç Anadolunun kapalı bir hazinesi  olan Nevşehir 2017 yılına göre nüfusu 292.365'dir.
Bu nüfus, 144.219 erkek ve 148.146 kadından oluşmaktadır.
Yüzde olarak ise: %49,33 erkek, %50,67 kadındır.
8 ilçesi ile her köşesi görülmeye değer tatil için en ideal yeriniz olabilir.Gezeceğiniz göreceğiniz yapacağınız her yeri sizin için yazıyorum.
  • Peri Bacaları.
  • Ortahisar Kalesi
  • Kaymaklı Yer Altı Şehri
  • Karanlık Kilise
  • Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi
  • Güvercinlik Vadisi
  • Üç Hisar Kalesi
  • Göreme Tarihi Milli Parkı
  • Aşk Vadisi
  • Güllüdere Vadisi
  • Nevşehir Kalesi



Peri Bacaları

Peribacaları, vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ortaya çıkan oluşumdur.Bundan 60 milyon yıl önce bölgede yer alan şimdiki adları ile Erciyes, Hasan dağı ve Güllüdağ‘dan çıkan aktif volkanlar sonucunda bölgeye lavlar ve küller püskürmüş, bu püsküren kül ve lavlar bölgenin toprak yapısına karışmıştır. Bu lavlar söndükten sonra bölgede bulunan akarsular kayaları aşındırarak derin vadiler oluşturmuştur.Bu kayalar yumuşak yapıları sayesinde oyulması çok kolay olmasından dolayı zamanın insanları yabani hayvanlardan ve düşmanlarından korunmak için kayaları oyarak yer altında yaşamaya başlamışlardır.
Nevşehir'e uzaklığı 7 km dir merkezden şahsi aracınız ile ve yahut servisler ile gezebilirsiniz.
Fotoğraf albümlerinizi süsleyecek doğa üstü güzellikleri 
İle peri bacaları görmeye değer yerlerdendir.

Ortahisar Kalesi

Ortahisar’ı şehre girdiğiniz andan itibaren görmek mümkün. Ortahisar Kalesi’nin girişine doğru ilerlerken karşımıza Ortahisar Evi Cafe Restaurant adlı bir işletme çıkıyor. İşletmeden hemen sonra Kale tabelalarını takip ederek Ortahisar Kalesi’nin girişine ulaşıyoruz.
Kaleye giriş 5 tl olup bütün ortahisar ayaklarınızın altında manzaranın eşsiz güzelliğinde kendinizden geçeceğinize emin olabilirsiniz.Kaleye tırmanmak oldukça güç gerektiren demir bir merdiven ile dik ve yüksek zorlayıcı bir yolculuktan geçiyor fakat yolun sonunda harika bir güzellik sizi karşılıyor olacaktır tadını çıkartın


Kaymaklı Yer Altı Şehri

Nevşehir ilinin Kaymaklı ilçesinde bulunan yer altı şehri
Merkeze uzaklığı 20 km dir.
Birçok uygarlığın izlerini taşıyan Kaymaklı, hem tarihi yönden çok zengin hem de büyüleyici bir yeraltı şehri olarak 8 kattan oluşmaktadır.5000 kişinin yaşamasına olanak veren büyüklüğüyle içeride kaybolmadan gezmeniz için mavi ışıkları takip etmelisiniz yer üstü kadar yer altıda muazzam olan Nevşehirin güzide mekanları arasındadır.Yer altına giriş ücreti 30 Tl dir.


Karanlık Kilise

Kapadokyandaki tüm kiliselerin içerisinde karanlık kilisesinin yeri bir başkadır.12.yy'lara dayanan geçmişi ile göreme açık hava müzesi içerisinde yer alan yapı,günümüze kadar oldukça iyi durumda korunmuş şekilde ulaşmıştır.Kilise içindeki fresklerin renklerinin hala canlı olmasının nedeni olarak ise yapının çok küçük bir penceresi olması nedeniyle çok fazla ışık almaması gösterilmektedir. Hatta bu sebeple ismine Karanlık Kilise denmiştir. 


Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi

13. yy.da yaşamış büyük Türk düşünürü Hacı Bektaş Veli'nin Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda ve Anadolu'nun Türkleşmesinde etkisi olmuştur.Hacıbektaş aslında Nevşehir’de bulunan bir ilçe olmaktadır. Hatta Kapadokya’nın en önemli merkezlerinden bir tanesi olarak bilinmektedir.Hacıbektaş-ı Veli’nin vefatından sonra ise yaşadığı köyün adına, Hacıbektaş-ı Veli’nin anısını yaşatmak için ismini vermişlerdir.


Güvercinlik Vadisi

Uçhisar Güvercinlik Vadisi, peri bacalarının ister konaklama ister manzara amacıyla tercih edilebilecek en güzel yerlerden biridir.Kapadokya, gezilip görülmesi gereken en önemli turistik mekanlardan biridir. Çok sayıda diziye ve filme konu olmuş olan bu yer, Nevşehir ilinde yer alır çok sayıda turistin doğa yürüyüşleri, gezme, balon turu ve daha pek çok keşif için ziyaret ettiği bu yerler, Türkiye'nin en önemli kültür ve turizm yerlerinden biridir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kapadokya, volkanik tüflerden yani volkandan çıkan lav kalıntılarından oluşmuş çok sayıda şekilden meydana gelir. Bu şekillerden en çok ilgi göreni ise Peri Bacaları dır. Güvercinlik vadisi giriş ücreti 30 tl dir.


Üç Hisar Kalesi

Kapadokya'nın en yüksek yerleşimi olan noktada yer alan Uçhisar Kalesi, bölgenin en güzel panoramik seyir noktası sayılır.
Her yanımızın beton duvarlarla kaplandığı, yüksek gökdelenlerin ışığımızı kestiği, kasvetli ve sıradan şehir hayatını birkaç günlüğüne geride bırakıp burayı ziyaret eden misafirler, huzurun ve tarihin kokusunu içinizi huzur dolduracaktır.Kapadokya’ya gelip balon turu keyfini sürdünüz, ama manzarayı bir de karadan seyretmek isterseniz rotanızı çevirmeniz gereken yer kesinlikle meşhur kalesi olmalıdır.


Göreme Tarihi Milli Parkı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan alanlar içinde, Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı yer almaktadır.Alan; volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısı içerisinde Bizans kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihinden önemli bir devri sergilemektedir. Bölgenin özelliklerinden dolayı burada yaşayanlar savaşların etkilerinden, merkezi idarenin otoritesinden uzak kalmayı başarabilmişlerdir. Ana ulaşım yollarına uzaklığı ve engebeli bir alan olması, gizlenmek isteyen veya dini inzivaya çekilenler için uygun korunma yeri olmuştur. Manastır hayatı 3. yüzyıl sonları ile 4. yüzyıl başlarında başlamış ve hızla yayılmıştır. Manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve keşiş hücreleri, depo ve şarap yapım yerleri bulunan mekanlar oyulmuş, duvar resimleri ile süslenmiştir.


Aşk Vadisi

Aşıklar vadisi Nevşehir’e gelip görülmeden gidilmeyecekler arasında ilk terciğiniz olmalıdır.Âşıklar Vadisi’ne uğradığınız andan itibaren gönlünüzü buraya kaptıracaksınız.Araçların girmesi zor olan bir yola sahip Aşk Vadisi balon turları yapanlar için daha uğrak bir nokta halinde.Nevşehir Göreme sınırları içerisinde kalan Aşk vadisi görmeye değer yerlerdendir.
eski olan bu hikâye bir köyde geçiyor.  
Vadinin Hikayesi
 Eski zamanlarda muntazam bir güzelliği olan suyu da oldukça gür akan bir köy varmış. Meyve sebze açısından da bir hayli bereketli olan bu köyse on sülale yaşıyormuş. Bir gün iki sülale arasında geçen bir kavga olmuş. Bu kavganın ardından ise köy resmen ikiye ayrılmış. Kavganın tarafları ise bir zaman sonra aynı köyse duramayacak hale gelmiş. Sürekli kavga savaş derken köy ikiye ayrılmak zorunda kalmış. Köyler ayrıldığı için ise bu iki köyden gençler birbirleri ile konuşamazmış. Ancak bu duruma isyan eden iki köylü iki genci tanıştırma kararı almış. Ve gençler de birbirlerinden ilk görüşte hoşlanmış ve âşık olmuşlar. Köy halkına yayılan bu aşk ise iki köyü daha da düşman etmiş birbirine. Her ne kadar büyüler yapsalar da kavgalar çıkarıp tehdit etseler de bu iki genci ayıramayacağını anlayan iki köy en sonunda onları evlendirmiş. Gel zaman git zaman iki gencin dünya güzeli çocukları doğar. Ancak iki ayrı köydeki bu savaşı bitirmeyen ahali oğlanı öldürür. Kız ise kocasının ölümüne dayanamayıp ihtiyar eder. İki âşık gencin ölümünün ardından ise Allah’ın bu vadiye taş yağdırdığı konuşulur. Bu taşlar ise gençlerin kavuşmasını istemeyen herkesi öldürür hikayeside böyledir

Güllüdere Vadisi

Göreme ve Çavuşin Köyü arasında yer alan Güllüdere Vadisi, mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir.Nevşehir’in Göreme ilçe sınırında yer alan Güllüdere Vadisi, güzel seyir alanları, trekking rotaları ve kültür turu olanakları ile yıl boyunca çok sayıda kişiye ev sahipliği yapmaktadır.Ayrıca burada bulunan peri bacaları vadiye harika bir renk katmaktadır.

Nevşehir Kalesi

Nevşehir Kalesi, Kapadokya' nın kalbi Nevşehir'de yer alıyor. Nevşehir’in ilk yerleşim yerindendir.Selçuklular döneminde, Bağdat’a giden kervan yolunun korunması amacıyla inşa edildiği düşünülen kale, Cumhuriyet döneminde ise onarım görmüştür.Nevşehir kalesi oldukça güzel gördüğünüzde inanılmayacak kadar muhteşem bir yapı özelliğindedir.


     SEVDİKLERİNİZ İLE GEZECEĞİNİZ EN GÜZEL ŞEHİR





                      Ziyaret İçin Teşekkürler...Tavsiye Ve Yorumlarınızı Bekliyoruz

Hiç yorum yok

Yorum Kuralları
1. Lütfen argo kelimeler kullanmayın
2. Her yorumunuza geri dönüş yapılacaktır.
3. Misafir yazar olarak bize katılabilirsiniz.