Yeniler

Trabzon’da Gezeceğiniz En Güzel Yerler


 Trabzon, Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan merkezii bir şehirdir.
Karadeniz sahili ile Zigana Dağları arasında yer almakta olup yüzüölçümü açısından az bir alan kaplar.


Trabzon nüfusu 2017 yılına göre 786.326'dir.
Bu nüfus, 388.713 erkek ve 397.613 kadından oluşmaktadır.
Yüzde olarak ise: %49,43 erkek, %50,57 kadındır.
Roma İmparatorluğu ve Osmanlı döneminde eyalet merkezi olmuş, Ortaçağ'da bir Rum imparatorluğuna başkentlik yapmış kent doğal güzelliklerinin yanı sıra pek çok tarihi yapıyı barındırmaktadır.
Trabzonda gezilecek o kadar çok yer var saymakla yazmakla bitmeyecek güzellikler görmeye doyamayacağınız mekanlar ile deniz ve yeşilin merkezi Trabzonda gezeceğiniz yerler şunlardır.
  • Boztepe
  • Sümela Manastırı
  • Vazelon Manastırı
  • Trabzon Kalesi
  • Ayasofya Müzesi
  • Uzun Göl
  • ATATÜRK Köşk Müzesi
  • Zağnos Vadi Parkı
  • Altındere Vadisi
  • Çal Mağarası
  • Form Trabzon

   Bu 11 eşsiz vadiler,kaleler,manastır ve köşkler dışında o kadar güzel şahane yerlerde var ki önceliğimiz bu 11 yeri gezmeniz görmenizden yanadır.Hep beraber gezmeye başlayalım ilk olarak Boztepe'den başlıyayım

Boztepe
Trabzon merkeze bakan Boztepe, Karadeniz’in uçsuz bucaksız deniz manzarasını da misafirlerine sunuyor.Dert,sıkıntı,strese bire bir manzarası ile Boztepe trabzon merkezinden 530 metre rakımda eşsiz deniz manzarası ile yeşilliklerin arasında oturup semaverde çayınızı yudumlar iken huzura ereceğiniz Trabzon’un hayran kalacağınız yerlerindendir.
Trabzon ilini ziyaret edenlerin güneşin doğuşu ve batışı için geldikleri Boztepe, Karadeniz manzarasını iliklerinde hissetmek isteyenler için ideal bir mekanı ifade ediyor.

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı, Trabzon ili, Maçka ilçesi, Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan deniz seviyesinden 1.150 m
yükseklikteki olan manastır tarihten günümüze kadar ayakta kalabilmiş en eski yapılardan birisi olma özelliğine sahiptir.
Kayaların ortasında kayaları işleyerek yapılmış muazzam bir yapı özelliği taşımaktadır

Manastırın Hikayesi:
İnanışa göre Atinalı iki rahip aynı gece bir rüya görürler. Rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem tarafından kendilerine bir manastır yapmaları söylenir. İki rahip de birbirinden habersiz olarak yola çıkarlar ve rüyalarında tarif edilen yere; yani şu an Sümela Manastırı’nın olduğu yere gelince karşılaşırlar. Bunun rahmani bir işaret olduğunda emin olan iki rahip manastırın temelini o zaman atar.

Müze Ziyaret Saatleri:
Nisan – Ekim (Yaz Dönemi)
Açılış: 09:00 Kapanış: 19:00
Kasım – Mart (Kış Dönemi)
Açılış: 08:00 Kapanış: 16:00
Giriş Ücreti: 15 TL 

Vazelon Manastırı
Manastır, Trabzon'un yaklaşık 40 kilometre dışında Maçka ilçesinde bulunmaktadır.
Maçka'ya 14 km mesafede çam ormanları arasında yer alan bir manastır. m.s. 270-317 yılları arasında kurulduğu düşünülmektedir.

Nasıl Giderim?
Buraya ulaşmak için iki yol bulunur. Bunlardan biri Kiremitli kahvelerinden 500 metre sonra sağa ayrılan stabilize yol, Diğeri ise Kiremitli köyünden vadiye inip buradan vadiden geze geze 3 saatlik yaya yoludur. Şehirden de Maçka minibüs durağından buraya düzenlenen turlar mevcuttur.

Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi, Trabzon ilinin Araklı ilçesinde bulunur, şehrin en yüksek kesimindeki kale, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir.Evliya Çelebinin bile seyahatnamesinde yer alan Trabzon Kalesi şehrin en yüksek yerinde yer alan tepe üzerine inşa edilmiştir. Tarihi yapılar içinde yer alan surların M.Ö. 4. Yüzyıla dayanan bir geçmişi bulunmaktadır.

Ulaşım:
Trabzon il merkezi üzerinden Araklı ilçesine geçiş sağlanması için özel minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ayasofya Müzesi
Trabzon Ayasofya Müzesi, Trabzon'un Ayasofya Mahallesinde bulunan tarihi müzedir. 28 Haziran 2013 Cuma günü vakit namazının kılınmasıyla, 52 yıl sonra yeniden Müslümanların ibadetine açılmıştır. 
1250-1260 yılları arasında yaptırılan ve bir manastır kilisesi olan Ayasofya adı "Kutsal Bilgelik" anlamına gelir.Trabzon'da 1204 yılında yeni bir devlet kuran Kommenos ailesinden Kral I.Manuel tarafından yapılmıştır
I. Dünya Savaşı yıllarında Ruslar tarafından işgal edilen Ayasofya, askeri karargah, hastane, depo olarak kullanılmıştır.

Ulaşım:
Buraya özel aracınızla veya toplu taşıma araçları kullanarak ulaşabilirsiniz. Merkezden  Tabelaları takip ederek şahsi aracı olmayanlar Trabzon merkezden Fatih mahallesine giden dolmuş ve minibüslere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Trabzon Ayasofya Müzesi giriş ücretlidir. Giriş ücreti 8 tl dir.

Uzun Göl

Uzungöl huzuru arayanlar için biçilmiş kaftan. Bu yüzden sürekli gezmek ve hareketli bir tatil olsun istiyorsanız size göre olmayabilir.Doğanın sunduğu en büyük nimetlerinden olan uzun göl ömrünüze ömür katacak aileniz ile güzel vakit geçireceğiniz Trabzon’un en güzel en muazzam köşelerinden biridir.
Uzungöl, Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlı. Şehre uzaklığı yaklaşık 99 km iken, Çaykara İlçe Merkezi’ne uzaklığı ise 19 km dir. Şahsi arabanız ile rahatlıkla gidebileceğiniz arabası olmayanlar için Trabzon-Uzungöl arasında çalışan yerel firmaların hatları bulunmakta.

ATATÜRK Köşk Müzesi

Trabzon Atatürk Köşkü, Soğuksu semtinde küçük bir çam ağaçlarının içinde yer alır. Yirminci yüzyılın hemen başında yaptırılmış 1923'den sonra hazineye kalmıştır. Atatürk 1934 ve 1937 yıllarındaki Trabzon ziyaretlerinde, bu köşkte konuk edilmiştir.
Trabzon İl merkezine 7 kilometre uzaklıkta Soğuksu tepesinde yer alan Atatürk Köşkü 1903 yılında bir Rus tarafından inşa edilmiştir
Dört katlı olan bu köşk 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’u ziyareti sırasında ona hediye edilmiştir.

Ulaşım:

Atatürk köşküne ulaşmak için Trabzon Meydan Parkından kalkan dolmuşları kullanabilirsiniz.


Zağnos Vadi Parkı

Trabzon kent merkezinde bulunan Zağnos Vadi Parkı şehrin merkezinde kalabalıktan uzak sessiz sakin kafa dinlemek için en güzel ortamdır.
Şehir merkezine 4 km uzaklıkta bulunan Zağnos Vadisine otogardan kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir. Ya da özel aracınızla daha rahat ulaşabilirsiniz.
Ailelerin ve ziyaretçilerin piknik yapabilmesi için harika alanları mevcuttur.

Altındere Vadisi

Bol oksijenli havası, cıvıl cıvıl kuş sesleri ve göz kamaştıran güzellikteki el değmemiş doğasıyla Trabzon‘un Maçka ilçesi sınırlarında bulunan enfes bir doğa harikası güzel manzaraları 4 bin hektar ormanları denizden 1.300 metre rakımda görüp göreceğiniz en efsane yerler içerisindedir.
Vadinin içinde Sümela manastırı bulunmaktadır.Yerli ve yabancı turistlerin en gözde yerleri içerisinde bulunur.

Ulaşım:

Altındere Vadisi Milli Parkı, Trabzon’un Maçka ilçesi sınırlarında konumlanıyor. Trabzon'a 48 kilometre, Maçka’ya 18 kilometredir.
Trabzon'dan ve Maçka ilçesinden günlük turlar ve ya şahsi aracınız ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Çal Mağarası

Trabzon'un Düzköy ilçesinde yaklaşık bin 50 metre rakımdaki Çal Mağarası,yaklaşık 8 kilometre olduğu belirtilen ve "Dünyanın en uzun ikinci mağarası"olma özelliği taşımaktadır.
Trabzon’un yer altındaki "saklı cennet" olarak nitelendirilen mağara, üzerindeki tarihi kalesiyle de ziyaretçilerini büyülüyor.(MAĞARA HER MEVSİM FARKLI GÜZELLİKLER SUNUYOR KIŞIN BUZ SARKIT VE DİKİTLERİ YAZIN AKAN ŞELALERİ )ile muhteşem ötesi bir mağaradır.

Ulaşım:
Karadeniz sahil yolundan ilerleyerek Akçaabat – Söğütlü köprüsünden dönün. Düzköy yoluna girdikten sonra yukarıya doğru düz ilerlediğinizde, bu yol sizi Çal Mağarası’na götürecektir.Trabzon merkezden ve Akçaabat merkezden seferler mevcut olup giriş ücreti 8 tl dir.

Form Trabzon

Trabzon'un yanı sıra tüm Karadeniz Bölgesi'nin bugüne dek yapılmış ilk büyük projesidir.

Trabzon ve çevresine sunduğu farklı alışveriş deneyiminin yanı sıra Forum Trabzon, aidiyet duygusu ve toplumsal sorumluluk anlayışıyla bugüne dek hayata geçirdiği projelerle de kentin sosyal ve kültürel yaşamına da destek vermektedir.Şehrin merkezinde alışveriş yapacağınız en iyi Avm dir.

                   BİZE HER YER TRABZON

2 yorum:

Yorum Kuralları
1. Lütfen argo kelimeler kullanmayın
2. Her yorumunuza geri dönüş yapılacaktır.
3. Misafir yazar olarak bize katılabilirsiniz.